Turk Cossacks Forum
Duyurular: FORUMDA AKTIF OLUN.

*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun. 11 Şubat 2012, 06:04:54

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ?anakkale’de destan yazan kahramanlar?n an?lar?  (Okunma Sayısı 497 defa)
.: кιηgѕιzє :.
صالح
Rütbe: KING
Çevrimdışı Çevrimdışı

ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol

459557544 gheddo_boy_s@hotmail.de
Site E-Posta
« : 16 Mayıs 2009, 09:43:13 »

?anakkale Zaferi’nin 94. y?l d?n?m? t?renlerle kutlan?rken 253 bin Mehmet?i?in ?ehit d??t??? sava?, haf?zalarda canl?l???n? koruyor.

?anakkale Sava?lar?’n?n bir b?l?m? olan 18 Mart 1915 tarihinde ?anakkale Bo?az?’n? ge?mek isteyen d?nyan?n en g??l? donanmas?n? p?sk?rterek ?ok ?nemli bir deniz zaferi kazanan T?rk ordusu, bundan sonra cephe sava?lar?n?n ge?ece?i kara ??karmalar?na kar?? amans?z ve ?ok kanl? bir savunma yapt?.

Denizden T?rk ordusunu yenemeyece?ini anlayan Avustralya ve Yeni Zelandal?lar’dan olu?an Anzak ordusu, 25 Nisan-6 A?ustosta Gelibolu Yar?madas?’na ??karma yaparak sava??n en kanl? b?l?m?n? ba?lat?yordu. D?nyan?n en dar sava? b?lgesinde g???s g???se kanl? ?arp??malar bu d?nemde ger?ekle?ti. Bu sava? 500 bin ki?inin hayat?na mal oldu. 253 bin ?ehit vererek yurdunu savunan T?rk insan?n?n yazd??? bu ?anl? tarih, d?nyan?n mazlum ?lkelerine de ?zg?rl?k i?in ?rnek olu?turdu.

1. D?NYA SAVA?I’NIN EN KANLI B?L?M?

1914 y?l?n?n Temmuz ay?nda ba?layan, 1918 y?l?n?n Ekim ay?nda sona eren 1. D?nya Sava??’n?n en kanl? sayfalar?n?n yaz?ld??? ?anakkale Sava?lar?, 8 ay 14 g?n s?rd?.

Bir ?ngiliz kruvaz?r?nden at?lan mermi, Sedd?lbahir cephaneli?ine isabet ederek, tonlarca barut ve mermiyi havaya u?urdu. T?rk milleti sava??n ba?lamas?na neden olan bu mermiyle ilk ?ehitlerini 3 Kas?m 1914 g?n?n?n sabah?nda verdi. Sedd?lbahir cephaneli?ini korumakla g?revli 5 subay ve 81 erimiz ?ehit oldu. D??man sald?r?s? ve verilen ?ehitler, yurdun d?rt bir yan?ndan vatan? korumak i?in ?anakkale’ye gelen Mehmet?ik i?in adeta ?ahlan?? etkisi yapm??t?. Anadolu’nun ba?r?ndan kopup gelen ancak elinde yeterli cephanesi bulunmayan kahraman Mehmet?ik, g?zlerini k?rpmadan g??l? d??man donanmalar?ndan at?lan mermilere g???slerini siper ederek vatan i?in ?l?me gitmekten korkmad?.

?tilaf devletlerine g?re, ?anakkale mutlaka ge?ilmeliydi. D??man donanmas?ndan at?lan mermiler bu kez Sedd?lbahir ve Kumkale bataryalar?n?n susmas?na neden oldu. Bu sald?r?lar kar??s?nda y?lmayan ve ?l?m? Allah’a kavu?mak olarak g?ren Mehmet?ik, susturulam?yordu. Sedd?lbahir bataryas?ndan sa? kurtulmu?, baca??ndan yara alm?? Bal?kesirli Mehmet ?avu?, k?r?k t?fe?ini sallayarak Sedd?lbahir tepelerinden d??mana ??yle hayk?r?yordu: “Bre gafiller, d?nyan?n bir ?tesinden neye geldiniz? Sizi ?a??ran m? oldu? Biz ?lmeden bu topraklara ad?m atamayaca??n?z? bilmiyor musunuz?” Mehmet ?avu?, bu hayk?r???yla T?rk milletinin duygular?na terc?man oluyordu. Mehmet ?avu?’un hayk?r??? kehanet oluyor, uzun ve kanl? sava? iki taraftan 500 bin insan?n hayat?na mal oluyordu. D??man, geldi?i gibi gitmek zorunda kal?yordu.

CEPHEDE SAVA?AN GAZ?LER, SAVA?I ANLATIYOR

Bug?n hayatta olmayan ?anakkale Sava?? gazileri, son g?nlerinde sava?? anlatm??t?.
Ezine il?esine ba?l? Geyikli beldesinden Halil Helvac?: “27. alayda Ar?burnu cephesinde 9 ay ?arp??t?m. Bir defas?nda 3 g?n hi? durmadan s?ng? harbi yapt?k. Koskoca alaydan 7 ki?i kalm??t?k. Sonra bize 10 er daha verdiler. Beni de ?avu? yapt?lar. Bir g?n d??mana Ar?burnu’ndaki mevziden ate? ediyoruz. Teti?i ?ekiyorum t?fek patlam?yor. Yan?mdaki arkada?a ‘T?fek bozuldu galiba’ dedim. Arkada? kontrol ettikten sonra y?z?me ac? ac? bakt? ve ‘Senin t?fekte bir ?ey yok, teti?i ?eken parma??n kopmu? be adam’ deyince ac?s?n? o an duydum.”

?an il?esi Halila?a k?y?nden Mustafa Aksoy: “Sedd?lbahir’de ba??m?zdaki komutan Y?zba?? ?erafettin Bey, besmele ?ekip ‘Hadi aslanlar?m, anan?z sizi bug?nler i?in do?urdu. Ben sizin ?n?n?zden, siz arkamdan gelin, sak?n korkup geri ?ekileyim demeyin, d??mana aman vermeyelim’ dedi. D??man ?ok kalabal?k geliyor. Z???ndere taraf?ndan ?evirme yapm??, taktik icab? geri ?ekildik. O s?rada dizlerimin alt?ndan vurulmu?um. Yan?mda arkada?lar?m ?ehit olmu?lard?. Kanl? derenin i?i yaral? dolu, kat?rlar ve atlar? da dereye indirmi?ler, onlar bile titriyor. S?hhiye yok, yaralar?m kendili?inden so?udu. Destek ekip ile yeniden cepheye gittik.”

Yenice’nin Ak?akoyun K?y?’nden Mehmet Oral: “Arabistan Sava??’ndan k?ye geldi?imin 12. g?n? ?anakkale cephesine gittim. Anafartalar’da s?hhiye b?l??? eri olarak sarg? mahallindeydim. B?y?k Komutan Mustafa Kemal’in ?ad?r? da bizim sarg? yerindeydi. Mustafa Kemal, F?rka komutan?na ??yle sordu: ‘Biz mi onlardan toprak istiyoruz, yoksa onlar m? bizden?’ F?rka komutan? ‘Onlar bizden toprak istiyorlar’ dedi. Mustafa Kemal de ‘?yleyse neden biz h?cum edip de askeri k?rd?r?yoruz? Onlar bize h?cum etsin, biz onlar? k?ral?m, biz k?r?lmayal?m’ dedi.”

Biga il?esine ba?l? Karabiga beldesinden Recep Tural: “?anakkale cephesinde 27. alay 2. tabur 4. bataryada g?revliydim. Mustafa Kemal, bizim hemen solumuzda, Conkbay?r?’nda karargah?n? kurmu?tu. Ben g?rmedim ama ?ok cesur oldu?unu s?ylerlerdi. Gavur ate? ederken m?z?kas?n? ?alar, hi? kesmezmi?.”

Bayrami?’in A?a???evik K?y?’nden Mustafa Konar: “Kocadere’de ve Ar?burnu s?rtlar?nda d??manla g???s g???se ?arp??t?k. Sabahlara kadar ate? kesilmezdi. ?stihkamlar?n aras? insan cesediyle doluydu. Arpa demeti gibi yay?l?p kal?yorlard?. Ne kadar d??man ?ld?rd???m?z? hat?rlam?yorum. O soruyu t?feklere sormal?.”

Biga’n?n G?ndo?du K?y?’nden Ali Demirel: “Ar?burnu’nda d??man mevzileri ?ok yak?nd?. Sava??rken mermi ya?d?r?r bomba atarlard?. Dinlenme zaman?nda so?an, sigara atarlard?. D??man mevzilerine yapt???m?z bir s?ng? h?cumunda aynal? t?fek ele ge?irdim. Marangoz oldu?um i?in baka baka ayn?s?n? yapt?m. Her mangaya bir aynal? t?fek da??tt?m. T?fe?in namlusuna ?nl? arkal? ayna koydum. Siperden kafam?z? ??karmadan aynaya bakarak d??man? g?r?r, hareketlerini izlerdik.”
.: кιηgѕιzє :.'in Imzasi

صالح
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site E-Posta
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2009, 09:45:28 »

ben bastan sona kadar okudum, cok etkilendim, sizlere tafsiye ederim

-|Asivemavi|-
TRO
Rütbe: Marquis
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

serkaninho1991@hotmail.de
Site E-Posta
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2009, 12:09:49 »

baska isin yok zaten a.q oku oku
-|Asivemavi|-'in Imzasi

صالح
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site E-Posta
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2009, 14:29:49 »

baska isin yok zaten a.q oku oku
tarihi bilmek k?t? birsey mi serkan

-KinG-
[kIngSofWaR]
1453 ELITE
Rütbe: Duke
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

т?як?и т?яктєи вαѕкα ∂σѕтυ уσктυя...!!

bartinli_rambo_74@hotmail.de
E-Posta
« Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2009, 00:21:01 »

yok ama okumam bende
-KinG-'in Imzasi

ƒαякιмιz тαяzιмιz вιzιм ∂єℓιкαиℓι σℓмαмιz уα кαи кυѕтυяυяυz уα тαм ѕυѕтυяυяυz вυ нυѕυѕтα иє кυяαℓ иє∂є кяαℓ тαиιяιz..!

-KinGsOfWaR-
                                                                                www.kow-clan.tr.gg
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
SimplePortal 2.3 © 2008-2009, SimplePortal

TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

|

FOR EVER 1453 KLAN
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Bu Sayfa 0.158 Saniyede 36 Sorgu ile Oluşturuldu (Pretty URLs adds 0.018s, 3q)